A PHP programozási nyelv bemutatása

A PHP egy általános szerver oldali leírónyelv, más néven szkript (script) nyelv. Alapvetően dinamikus weblapok létrehozására és üzemeltetésére hozták létre. Az első leírónyelvek egyike, melyek megengedték a fejlesztők számára, hogy a kódot a HTML vázba ágyazhassák, kötelezően külső fájlok használata helyett, a kódot pedig a webszerver PHP processor modulja értelmezi. Az első nyilvános verzió 1995. június 8-án jelent meg, Rasmus Lerdorf programozó jóvoltából. Ma a The PHP Group tartja fenn és fejleszti. A PHP szabad szoftver, de licence nem csereszabatos a GNU licensszel, mivel megkötéseket tartalmaz a PHP név használatára.

A PHP szó angol nyelvű jelentése: Personal Home Page Tools, magyarul: Személyes honlap eszközök. Az eredeti makrókészletet hamar kinőtte a nyelv és a későbbi fejlesztéseknek hála önállóan használható nyelvvé alakult. Képességeinek folyamatos és jelenleg is tartó fejlesztéseinek köszönhetően alkalmassá vált nagyobb terhelésű weboldalak létrehozásához és üzemeltetéséhez is, nagyméretű webes adatbázis alapú alkalmazásokhoz, tartalommenedzser szolgáltatásokhoz (CMS). Napjaink egyik legnépszerűbb webes platformra használt programozási nyelve lett.

A Wikipedia forrása szerint: „A PHP nyelv népszerűsége képességeinek bővülésével folyamatosan nőtt. A NetCraft elemző cég felmérései szerinte a PHP-t 1999 novemberében több mint 1 millió kiszolgálón használták. Ez a szám 2001 szeptemberére 6 millióra ugrott, 2003 októberében pedig már állítólag 14 millió gépre telepítették a PHP-t. A SecuritySpace.com szerint a PHP a legnépszerűbb Apache modul, a mod_ssl-t, a Perlt és a FrontPage-et is maga mögé utasítva. 2007 áprilisában több, mint 20 millió honlap és 1 millió szerver használta.”

A fejlődéssel a rövidítés jelentése is átalakult. A ma hivatalos jelentése: Hypertext Preprocessor. Feladata, hogy a HTML kódba ágyazott kiszolgáló oldali parancsokat a kiszolgáló más néven a szerver (server) dolgozza fel és ne a böngésző értelmezze. Vagyis az egyszerű HTML oldalakkal ellentétben a PHP nem a látogatónak küldi a parancsokat, hanem a kiszolgálónak, mely a feldolgozás végeztével a megfelelő tartalommal tér vissza és ezt látja a látogató. A programjainkban használt HTML kódok érintetlenül maradnak, de a PHP kódok lefutnak. A kódok végezhetnek adatbázis-lekérdezéseket, létrehozhatnak képeket, fájlokat olvashatnak és írhatnak, feltételeket szabhatnak meg elemek megjelenésére, vagy éppen jogosultságaira, A felhasználási lehetőségeinek száma gyakorlatilag kimeríthetetlen.

A PHP-t parancssori alkalmazásként is telepítik, így kiválóan alkalmas szerver oldali parancsfájlok készítésére. Számos rendszergazda ma már automatizálási célokra is a PHP-t használja, pedig ezt a feladatot hagyományosan Perl- vagy SHELL programokkal oldották meg.

A PHP futtatásához a szerveren telepíteni kell az Apache webszerver-t, mely majd a kódjaink feldolgozását fogják végezni.

A weboldalon található információk tájékoztató jellegűek. A cikk bizonyos részeinek forrását a wikipédia ide kapcsolódó oldala szolgáltatta.